Bulgarije

Bulgarije is met zijn bijzondere steden, fraai kustgebied en verbluffend berglandschap het hele jaar door een bezoek waard. Aan de Zwarte Zeekust loopt het vakantieseizoen van mei tot oktober. De drukste maanden zijn juli en augustus. Het skiseizoen duurt van eind december tot half maart. Van april tot november kunt u uitstekend wandelen in de bergen. De historische steden, met prachtige kerken, kathedralen en musea, zijn het hele jaar door te bezichtigen. Het openbaar vervoer is redelijk georganiseerd, er zijn geen onoverkomelijke obstakels en de Bulgaren stellen zich behulpzaam en beleefd op ten opzichte van bezoekers.

 

 Varna

De stad Varna heeft veel te bieden. Wie van gezelligheid houdt moet zeker in de zomeravonden naar het grote stadspark “Sea Garden”. Het flaneren, praten, bier drinken en/of eten wordt hier in ruime mate gebezigd. Men kan hier het Bulgaarse leven met volle teugen opsnuiven. Het openluchttheater biedt vele voorstellingen evenals de Opera. Musea, de Kathedraal, luxe winkels, Shopping Malls en bazaars: vele uren kunt u op een interessante manier doorbrengen, afgewisseld met een terrasje voor een lekkere cappuccino met een geweldig stuk gebak.

 

Aanbeveling:

Van harte willen wij u het "Varna Museum of Archaeology" aanbevelen. 

Wist u, dat in deze regio de oudste (4000 - 5000 jaar voor Christus) op deze aarde gevonden gouden en zilveren sieraden, zijn te bewonderen. 

Twee mooie sieraden uit 400 - 500 jaar voor Christus willen wij u niet onthouden, nl: Gouden oorbellen met de Godin van de Overwinning en een zilveren bokaal met dierlijke inscriptie.

 

Thracian Treasures.jpg Thracian Treasures0002.jpg

 

Goed eten in een restaurant kunt u tussen de € 6 en €20 per persoon, compleet met aperitief, voor- en hoofdgerecht, dessert en een fles wijn op tafel. Bij aankomst zullen wij u informeren naar een zevental gevarieerde restaurants waar u goed en betaalbaar met een groep kunt eten. U kunt daarbij denken aan een Balkan-, Grieks-, Italiaans-, Internationaal-, Chinees- en Thai restaurants. Er zijn meerdere Mc. Donalds in de stad te vinden.

 

Op korte afstand is niet alleen het strand met zijn mogelijkheden als: Jetskien, Parasailing en een ritje op de Bananenboot te vinden, maar ook een Aquapark met diverse baden en wateratracties en een pretpark met o.a. een Achtbaan en Bungeejumpen. De echte adrenalineverslaafden kunnen ook met een elastiek springen vanaf de grote brug met een hoogte van circa 50 meter.

 

Misverstand: Een hardnekkig misverstand is dat u als vakantieganger geconfronteerd wordt met criminaliteit. Niets is minder waar! Het land is in een overgangsfase van voormalig communistisch naar een kapitalistisch systeem. Deze fase gaat gepaard met vallen en opstaan waardoor het vooral hinderlijk is voor de Bulgaren zelf. De criminaliteit is een factor vier lager dan in Nederland. Tijdens een veertigtal bezoeken met individuele rondreizen door heel Bulgarije hebben wij ons nog nooit onveilig gevoeld of is ons iets overkomen wat met criminaliteit te maken heeft gehad. Net als in Nederland zijn prijzen vaste prijzen, u hoeft nergens te onderhandelen. In de winkels, op terrassen en in restaurants staat alles in Leva's aangegeven (10 Leva = 5 Euro) en is inclusief bediening. Meestal staat zelfs het gewicht van het menu aangegeven zodat u weet wat u kunt verwachten. Bij het afrekenen krijgt u altijd een bonnetje met het exact te betalen bedrag, er ontstaat geen misverstand.

 

Opmerking: Er is een uitzondering, namelijk sommige vrije taxichauffeurs. Zij zijn instaat, ondanks dat de prijs per km (Varna 0,96 Lev/km) op hun autoruit staat aangegeven, de meter te manipuleren. Niet altijd, maar wel vaak proberen zij u het dubbele te laten betalen van dat, wat het had moeten zijn. Weet u ongeveer de afstand dan kunt u ook vooraf een vast bedrag afspreken. Een maatschappij met de meeste taxi's waar u nooit wordt bedrogen is "Triumpf-taxi".

 

U hoeft niet altijd met een taxi te reizen, het openbaar vervoer is goedkoop en goed te doen. Vanuit Sveti Konstantine naar Golden Sands of naar het centrum van de stad Varna kost een buskaartje minder dan 2 Leva. Wachttijd voor de bus is gemiddeld 10 minuten.

 

Reist u met een auto dan is het goed te weten dat er geen parkeergeld gevraagd wordt in de stad Varna. U kunt overal waar geen parkeerverbod geldt gratis parkeren, zelfs in de parkeergarages van de grote Malls.

 

Vreemde talen: U kunt zich in Bulgarije en in het bijzonder in de omgeving van Varna goed behelpen met de Engelse- en Duitse taal. In restaurants vraagt u naar de Engelstalige menukaart, die vaak aanwezig is.

 

Geld wisselen: Ons advies is om geld op te nemen uit een van de talrijke geldautomaten. U kunt met uw bankkaart per keer een maximum van 400 leva (€ 203) opnemen met een maximum van twee keer per dag. Wij raden u niet aan om geld te wisselen op straat, bij de prive geldwisselhokjes en/of op de vliegvelden daar waar u staat te wachten op uw koffers. De commissie/koersverliezen die u daar betaalt is gewoon te hoog.